fbpx Skip to main content

Edessä siintää kesälomakauden loppu. Joku saattaa venyttää mökkikautta etätyön merkeissä, mutta viimeistään ilmojen viiletessä paluu toimistoille tulee ajankohtaiseksi. Mielessä risteilee kysymyksiä tästä uudesta arjesta: miten, milloin, mitkä käytännöt? Kevät ja kesä on menty nopeastikin muuttuvassa hektisessä tunnelmassa ja nyt on aika vakiinnuttaa arkea. Näissä merkeissä eletään varmasti jonkin aikaa. Kokosimme sinulle neljän kohdan vinkkilistan siitä, mihin nyt kannattaa kiinnittää huomiota.

Uusi normaali, mitä se voisi olla?

1. Yhteiset pelisäännöt työtiloihin selkeyttävät arkea

Uuteen normaaliin siirtymisessä jokaisella on tärkeä rooli. Yhteiset pelisäännöt kannattaa laatia yhdessä, sillä sitoutuneisuus helpottaa muutokseen sopeutumista. Meidän vinkkimme on yhdessä tiimin kanssa suunnitella uudet käytännöt. Voitte parhaaksi katsomallanne tavalla kokoontua joko paikan päälle toimistoon Thoreau-vesien äärelle tai linjoille ruutujen välityksellä, ja istua alas pohtimaan käytäntöjä ja rutiineja. Miten asiat tehtiin viime syksynä, miten keväällä? Mitkä olivat parhaita käytäntöjä, voisiko näistä kehittää jonkin sopivan sekoituksen nyt alkavaan arkeen?

Ehkä fyysistä liikkumista tulee jollain tapaa suunnitella etukäteen; kaikki eivät saavu työpaikalle samalla kellonlyömällä vaan porrastetusti, jotta vältetään tungosta eteis- tai keittiötiloissa. Voisiko toimistossa toimia jonkinlainen vuorojärjestelmä, jolloin fyysisesti paikalla olisi vain osa työporukasta kerrallaan ja osa etätyössä. Etätyösuositus tulee syksyn aikana elämään tautitilanteen mukaan. 

Koronakeväästä opittua kannattaa hyödyntää yhä: viestintä on tärkeää! Niin tiimin ja toimiston kuin yrityksen ulkoinen viestintä tulee olla kunnossa. Kerrothan työkaverille miten menee, tarvitsetko apua tai oletko etätöissä vai paikalla toimistolla. Työkavereiden tapaaminen syksyn mittaan on tärkeää, sopikaa iltapäivään kahvitauko videopuhelun merkeissä.

Uskomme, että uusi arki voi olla juuri niin kuplivaa ja toimivaa kuin itse siitä haluamme tehdä! 

2. Turvallinen toimistotyöskentely: saavu paikalle vain oireettomana ja terveenä

Tämä on ehkäpä koko alkavan syksyn tärkein ohjenuora! Toimistolta poisjäämiseen tulee suhtautua positiivisesti ja kannustavasti – eikä ainakaan missään tapauksessa syyllistävästi. Toimistolle voi tulla työskentelemään vain täysin terveenä. Onneksi kevään aikana työyhteisöissä on havaittu se, että työt kotoa tai mökiltä käsin hoituvat yhtä mallikkaasti kuin toimistoltakin.

Työpäivän tauottaminen auttaa jaksamaan ja lasillinen vettä aika ajoin pitää mielen virkeänä. Päivittäinen suositus aikuiselle ihmiselle on 2–3 litraa vettä päivässä, josta puolet tulisi nauttia juomalla. 

Thoreau-vesijärjestelmä_turvallinen paluu toimistoon koronakevään jälkeen

3. Erityistarkkuutta puhtauden ja hygienian suhteen

Turvallinen paluu toimistoihin edellyttää puhtautta kaikkialla. Tärkein opittava uusi tapa on pestä kädet toimistolle saavuttaessa. Hyvällä käsihygienialla pysäytetään tarpeettomien pöpöjen leviäminen. Kannattaa myös opetella koskettamaan paperin avulla, esimerkiksi Thoreau-hanasta saa näppärästi servetin avulla laskettua lasillisen vettä puhtaasti. Käytön jälkeen servetti heitetään biojätteeseen. 

Jo nyt tutuksi tulleet ja osaksi sisustusta lipuneet käsidesipullot ovat tärkeä tekijä hygieniatason ylläpidossa – kun niitä muistetaan myös käyttää! Muista puhdistaa kätesi pesemällä tai käsidesillä niistämisen, kasvojen koskettelun tai ulkoa saapumisen jälkeen. Tehokkaat ja alkoholittomat käsidesit ostat helposti virusstop.fi -verkkokaupasta. Tuotteen teho säilyy iholla kahden tunnin ajan.

Pöpöt viihtyvät pinnoilla joita kosketellaan usein. Vinkkimme on jättää työkaverin laitteet rauhaan; läppärit, näppäimistöt ja puhelimet pidetään vain omassa käytössä. 

4. Laatikaa toimintasuunnitelmat eri tilanteisiin

Mitkä ovat mahdollisia pullonkauloja uudessa arjessa? Kannattaa etukäteen pohtia erilaisia toimintasuunnitelmavaihtoehtoja. 

Syntyykö tulostimelle herkästi jonoa tai tungosta kahvinkeittimelle? Nappaa hyvä pelisilmä mukaan työpaikalle kesän lomien ja etätyöskentelyjaksojen jälkeen. Toimistolle paluun jälkeen voi tuntua kivalta viettää palavereja yhdessä ja samassa huoneessa. Pitkästä aikaa voisi vapaasti keskustella vailla puheen katkeamista huonon verkkoyhteyden vuoksi. Ihmisryhmien kokoontumista samaan tilaan on kuitenkin edelleen vältettävä.

Vinkki! Järjestäkää yhä viikkotapaamiset etänä – vaikka toimistolla olisikin väkeä paikalla. Uusi ohjenuora voisi olla, että enintään kolme henkilöä voi kerääntyä saman tietokoneen ääreen. Todennäköisesti joku tiimiläinen on etätyöpäivällä joka tapauksessa, joten tapaamisten ollessa virtuaalisesti ei kukaan koe ulkopuolisuuden tunnetta. Ehkäpä tämä voisi olla osa uutta normaalia?

Ota ja anna työkaverille omaa tilaa. Yhteinen hyvä fiilis ja kunnioitus mahdollistaa turvallisen paluun toimistolle. Me Thoreaulla sanomme: “Siirry käyttämään vettä, jota sinulla on jo”. Turvalliseen paluuseen toimistoilla voisi soveltaa samaa: “Siirry käyttämään työkaluja, jotka sinulla on jo”.

Jos mietit, sopisiko Thoreau-vesijärjestelmä myös teidän uuteen arkeen, ota yhteyttä!