fbpx Skip to main content

Ravintola-ala on haastava: kilpailijoita riittää, kustannukset ovat korkeita, katteet pieniä ja täysin omasta toiminnasta riippumattomat tekijät, kuten sää tai vallitseva pandemia vaikuttavat vääjäämättä kannattavuuteen. Miten ravintola voisi säästää kuluissa? Tutustu näihin vinkkeihin!

1. Minimoi hävikki

Luonnonvarakeskuksen tutkimuksen mukaan ravitsemispalvelualalla liki viidesosa ruoasta jää hyödyntämättä. Se tarkoittaa, että ravintoloiden roskiin päätyy noin 75–85 miljoonaa kiloa syömäkelpoista ruokaa vuosittain. Eniten hävikkiä syntyy linjastoissa, kun tarjolle asetettua ruokaa ei ole mitoitettu oikein. Roskiin päätyvät myös ruokailijoiden lautasille jääneet tähteet ja ruoanvalmistuksen yhteydessä syntyvä hävikki. Ruokahävikkiä ehkäisemällä säästät sekä ympäristöä että rahaa. Selvitä, kuinka paljon ja mistä ruokahävikkiä syntyy. Löydä sitten juuri sinun toimintaasi sopivat hävikin minimointikeinot. Yksi hyötyy erissä valmistamisesta, toinen esille tuotavien tuotteiden vähentämisestä, kolmas ylijäämätuotteiden kekseliäästä hyödyntämisestä. Ylijäänyttä ruokaa voi myös myydä alennettuun hintaan kätevien ruokasovellusten avulla.

2. Kokeile omavaraisuutta

Helsingin Etelärannassa sijaitsevan ravintola Ultiman konsepti perustuu uudenlaiseen omavaraisuuteen. Paitsi että raaka-ainevalinnoissa pyritään suosimaan lähiruokaa, kasvatetaan ravintolassa esimerkiksi yrttejä ja salaatteja itse. Omavaraisuus on ekologista, mutta se tuo helpotuksia myös raaka-ainekustannuksiin. Vaivannäköä omavaraisuus tietenkin vaatii, mutta samalla se on varteenotettava kilpailuvaltti.

3. Säästä pullovesikustannuksissa

Ravintolassa tarjoiltava pullovesi on menoerä, johon sisältyy niin hankinta-, kuljetus- kuin viilennyskulutkin. Pullotettu vesi vaatii myös varastotilaa, joka jo itsessään lisää toimitilakustannuksia. Thoreau-vesijärjestelmän avulla säästät pullotetun veden kulut. Asennuksen jälkeen sinun ei tarvitse huolehtia inventaariosta, jäähdytyksestä, varastoinnista tai tyhjien pullojen hävityksestä. Innovatiivinen vesijärjestelmä on taloudellinen mutta myös varsin ympäristöystävällinen ratkaisu: pullojätettä ei enää kerry ja asiakkaille tarjoillaan juuri sopivasti viilennettyä paikallista vettä raikkaan makuiseksi suodatettuna.

Thoreau-vesijärjestelmä auttaa säästämään kuluissa

4. Kilpailuta säännöllisesti

Vanhan sanonnan mukaan pienistä puroista kasvaa iso virta. Mitättömiltäkin tuntuvat kuluerät voivat vuositasolla muodostaa yllättävän suuren kokonaissumman. Milloin viimeksi kilpailutit ravintolasi vakuutukset tai sähkösopimuksen? Miltä siivouskulut näyttävät? Ovatko puhelin- ja nettiliittymäsi kunnossa? Entä milloin olet tarkastanut erilaisten lehti-ilmoitusten ja hakupalveluiden kulukokonaisuuden? Kun päivittäiset palvelusopimukset kilpailuttaa säännöllisesti, pysyvät kustannukset kurissa. Samalla varmistat, että yhteistyösopimukset vastaavat ravintolasi tämänhetkisiä tarpeita. Kuluja tarkastellessa voi myös huomata täysin turhia menoeriä, joita ei arjen kiireessä ole muistanut. 

5. Nappaa laskin käteen

Vanha mutta edelleen toimiva keino pitää ravintolatoiminnan kulut kurissa: laskin. Tiedätkö tarkalleen, minkälaisia kuluja valmistettavasta ruoasta syntyy? Tuottavatko henkilökunnan työtunnit riittävästi tehoja? Erityisesti isojen hankintojen edessä on oleellista laskea, kuinka paljon myyntiä tulee saada, jotta investointi maksaa itsensä takaisin. Hyödynnä valmiita katelaskureita ja budjetointipohjia, joiden avulla pysyt ajan tasalla toiminnan juoksevista kuluista. Näin voit huomata turhat rahareiät ja tarttua ongelmakohtiin ennaltaehkäisevästi.

 

Kiinnostaako Thoreau-vesijärjestelmä ja sen tarjoamat säästöt? Ota meihin yhteyttä, niin kerromme lisää!