fbpx Skip to main content

Suomessa virtaava vesi on täydellisyyden ilmentymä. Avaamme hanan sitten etelässä tai pohjoisessa, saamme juomalasiin aina yhtä kirkkaan makuelämyksen. Vesi tulee hanasta heti, oli vuoden- tai vuorokaudenaika mikä tahansa. Se päihittää laadussaan jopa pullotetun veden ja on arvoonsa nähden hiluilla saatavaa timanttia.

Kun timanttisesta vedestä tuli vihdoin arkipäivää, sitä alettiin myös käyttää huikeita määriä. Vielä 1970-luvun alussa yksi suomalainen käytti vähintään 250 litraa vettä vuorokaudessa. Vesilaitoksissa varauduttiinkin siihen, että elintason noustessa vettä käytettäisiin yhä enemmän. Mutta todellisuudessa kävikin aivan toisin. Nykyisin käytämme enää 130 litraa
vettä päivässä. Ja mikä parasta, tulevaisuudessa käytämme vielä vähemmän, koska opimme jatkuvasti uusia tapoja säästää vettä.

Mietityttääkö veden säästäminen? Kokosimme yhteen kaikista helpoimpia tapoja pienentää omaa vedenkulutusta.

Suihkussa veden säästäminen vaatii pieniä niksejä

Tauota hanan kanssa

Moni muistaa viime keväältä sosiaalisessa mediassa levinneet kampanjavideot, jotka levittivät viestiä pestä käsiä 20 sekunnin ajan. Meillä on noihin videoihin yksi tärkeä lisäys: hana kiinni! Saman tempun voit muuten toistaa hampaita harjatessa. Suihkussakaan hygienian taso ei putoa, vaikka vesi laitetaan kokonaan tauolle saippuoinnin tai vaikkapa shampoon levittämisen ajaksi. Myös veden alla oleilun pituutta voi yhtä lailla lyhentää. Älä jää lämpimän veden alle unelmoimaan tai pohtimaan aamun tulevaa palaveria, vaan siirry heti kuivattelemaan, kun olet valmis.

Vettä käytetään myös lämmitykseen, joten suihkuveden säätäminen kuumasta haaleaan säästää sekä ympäristöä että kukkaroasi. Jos sinulla on kylpyamme, pulahtaminen rentouttaviin hetkiin on toki sallittua, mutta kohtuus on hyvä muistaa tässäkin asiassa. Kylpeminen kuluttaa viisi kertaa enemmän vettä suihkuun verrattuna.

Katse koko kylpyhuoneeseen

Pyykinpesun yhteydessä veden säästämisestä saa tuplahyödyn irti. Vaate kuluu jokaisenpesukerran aikana, joten veden sivuuttaminen kokonaan pidentää myös vaatteen käyttöikää. Neulepuseroista saat yhtä raikkaat tuulettamalla niitä pesun sijaan ulkoilmassa. Vettä säästyy myös käyttämällä pesukonetta älykkäästi, vaikka tämä konsti ei päde tietenkään kaikkeen pyykkiin. Toisin sanoen pyöräytä vain täydet koneelliset ja hyödynnä myös laitteen omat säästöohjelmat. Kun valitset vielä oheen ympäristöystävälliset pesuaineet ja vältät korkeita pesulämpötiloja, olet tehnyt enemmän kuin tarpeeksi.

Nyt kun olet kylpyhuoneessa, vilkaise vielä kertaalleen kaikkiin hanoihin, suihkupäähän ja wc-istuimeen. Ovatko kaikki ratkaisut vettä säästäviä, moderneja malleja? Tiputtaako vesi jostain? Kaikki vuodot vesikalusteissa tulee korjata kiireellisesti, sillä pieneltäkin tuntuva vuoto wc-istuimessa tai hanassa tuhlaa suuret määrät vettä ja pankkitilisi varoja. Jos olet poissa kotoa pidempiä aikoja, katkaise vesi varmuuden vuoksi kokonaan, ettei vesivahinko pääse yllättämään.

Veden säästäminen lähtee kylpyhuoneesta

Viilennä valmiiksi, juo mitä tarvitset

Tiedät varmasti tilanteen, kun juoksutat altaan äärellä vettä pitkään saadaksesi tarpeeksi kylmää juomaa lasiisi. Tämäkin tavan muuttamalla säästät vettä. Laske juoksuttamisen sijaan vesi kannuun ja säilytä se aina jääkaapissa. Niin helppoa! Myös astianpesukoneen käyttö on juoksevan veden alla tiskaamista parempi vaihtoehto.

Vesi on uusiutuva luonnonvara, muttei ehtymätön. Ravintolassakin ja toimistossakin tämä kannattaa muistaa. Meille Thoreaulla ekologisesti tuotettu vesi on aina ollut toimintamme ytimessä, minkä takia tarjoilemme veden suodatettuna ja jäähdytettynä suoraan hanasta. Monessa Thoreau-vettä tarjoilevassa ravintolassa ja toimistossa pääset myös itse käsiksi vesihanaan, jolloin voit annostella vettä juuri sen verran, kuin tarvitset – kuplilla tai ilman.

Thoreau-vesiratkaisumme ovat taloudellisesti ja ekologisesti innovatiivisia ja haluamme edistää kaikkea sitä vastuullista kuluttamista ja uutta tekniikkaa, joita veden säästäminen nykypäivänä kaipaa. Siksi jaoimme ilolla kaikki tähän blogiin kootut vinkkimme, ja toivomme sinun saaneen niistä inspiraatiota kotiisi.