fbpx Skip to main content

Ota hieman vettä suuhusi ja pyörittele sitä kielen päällä puolelta toiselle. Mitä tunnet ja aistit? Kysymys saattaa tuntua hieman oudolta, koska vesi on kauttaaltaan hajutonta ja mautonta. Tai ainakin sen pitäisi olla. Vai onko sittenkään? Ja jos kielen päällä maistuukin jokin vivahde, mitä se oikein tarkoittaa?

Veden mausta, ulkonäöstä ja tuoksusta voi tehdä useita päätelmiä. Veden maku on asia, johon voi vaikuttaa helposti myös itse. Kokosimme tähän blogiin kaikki mielenkiintoiset faktat veden olemuksesta, sillä vesissä on tunnetusti eroja.

Aamuveden oma maku

Kun veden lämpötila nousee, makunystyrät pääsevät paremmin perille veden vivahteista. Lämpötilan vuoksi aamun ensimmäinen hanasta otettu lasillinen vettä voi joskus olla tuoksultaan maanläheinen ja maultaan tunkkainen, mutta asiaa ei ole syytä pelästyä. Vesi odottaa yön aikana talon putkistoissa, jossa se seisoo ja erityisesti lämpenee. Usein raikkaamman maun saa esiin hyvin nopeasti, kun juoksuttaa vettä hieman aamuisin. Veden viilentyessä myös sen maku raikastuu.

Etenkin kuuma vesi saattaa ulkoisesti näyttää harmaalta, maitomaiselta ja poreilla. Poreet ja sameus ovat usein harmittomia ilmakuplia, joten ilmiö on täysin vaaraton. Sen sijaan veden rusehtavaan väriin pitää reagoida, sillä se on usein putkiston seinämiin kertynyttä rautasakkaa. Mikäli vesi ei muutu normaaliksi kohtuullisen vedenjuoksutuksen jälkeen, kannattaa asia selvittää.

Sopivan viileä ruoan kanssa

Jääkaappiviileässä vedessä on harvemmin makuongelmia ja viileä vesi onkin useamman mieleen. Tässä asiassa kannattaa kuitenkin varoa ylilyöntejä. Jos vesi on pakkasmaisen kylmää, makuaistit ja kieli turtuvat, ja aistimatta saattaa jäädä pöytään katetun ruoan herkullisimmat nyanssit.

Ravintoloissa ja toimistoissa käytössä oleva Thoreau-vesijärjestelmä jäähdyttää hanaveden paikallisesti viileän raikkaaksi, mutta juuri sopivaksi illallispöytiin, lounashetkiin ja toimiston taukoihin. Vaikka Suomessa hanaveden laatu on jo itsessään moitteeton, Thoreau suodattaa veden ennen pulloon ja tarjoiltavaksi päätymistä. Erityisesti niissä maissa, joissa veden kloori tuoksuu voimakkaammin, Thoreau on ollut todella suosittu.

Juomaveden laatua ylläpidetään myös Suomessa klooriamiinin avulla, ja herkimmät saattavat maistaa tämän vivahteen hajuna tai makuna. Kotona vesi kannattaa tällöin laittaa kannuun ja jättää hetkeksi pöydälle. Näin kloori pääsee haihtumaan ja vapautumaan vedestä. Saman lopputuloksen saa, kun veden kiehauttaa liedellä.

Kalkki paljastaa kovuuden

Veden kovuus ja pehmeys ovat myös laadun mittareita. Niillä viitataan vedessä olevan kalsium- ja magnesiumsuolojen määrään, jota siis kovaksi luonnehditussa vedessä on paljon. Mitä kovempaa talousvesi on, sitä enemmän pesuainetta tarvitaan, jotta vesi saadaan vaahtoamaan ja pesemään pyykki kunnolla. Kotona veden kovuus saattaa ilmetä esimerkiksi pesutilan kalkkitahroina. Suomessa kallioperä on yleensä hapanta ja maasto karua ja soista, ja tästä syystä vesi on pehmeää. Kovaa vettä tavataan satunnaisesti paikkakunnilla, joissa on kalkkikiviesiintymiä.

Lopuksi kannattaa muistaa, että vaikka vedestä voi vetää joitakin johtopäätöksiä ulkonäön, hajun ja maun perusteella, veden puhtautta ja turvallisuutta sillä ei voi taata. Erityisesti matkustaessa kannattaa noudattaa vesijohtoveteen liittyviä suosituksia, vaikka suussa vesi maistuisikin moitteettomalta.

Vaikuta makuun itse!

Kehotamme maustamaan vettä avoimin mielin millä tahansa hedelmällä tai marjoilla. Laita veteen vaikkapa mansikkaa, melonia tai appelsiinia ja laita kombo maustumaan jääkaappiin. Kestää noin tunnin ajan, että maku tarttuu veteen. Muutaman tunnin kuluttua poimi
hedelmäsiivut vedestä, jottei vesi sameudu. Maustettu vesi kannattaa nauttia pois vuorokauden aikana.

Hedelmien lisäksi veden maustamisessa toimivat yrtit, kuten minttu, rosmariini ja basilika. Kokeilunhaluiset yhdistävät sekä hedelmät että yrtit. Esimerkiksi makuparit mansikka- basilika ja mango-korianteri toimivat täydellisesti.

Veden maku nousee uudelle tasolle hiilihapotettuna. Thoreau tarjoilee suodatinveden ravintoloissa ja toimistoissa aina sellaisenaan tai kuplilla. Jos tavallinen vesi ei maistu, nauti piristykseksi hiilihapotettua janojuomaa. Se on täysin sallittua! Ota meihin yhteyttä, niin kerromme Thoreau-vesijärjestelmästä lisää.