fbpx Skip to main content

Miltä ravintola-ala näyttää nyt, kun poikkeuksellinen vuosi on muuttanut merkittävästi ihmisten käyttäytymistä? Listasimme kahdeksan kuuminta ravintolatrendiä.

1. Nostalgista kotiruokaa

Pandemia herätti suomalaisissa kaipuun tuttuun ja turvalliseen: kädet iskettiin juurileipätaikinaan ja vanhaa kunnon läskisoosia kokkailtiin kotikeittiöissä. Nostalgiset maut tekevät paluun myös ravintoloihin. Mummolasta tutut karjalanpiirakat ja perinteinen kaalilaatikko koreilevat nyt ravintoloiden ruokalistoilla uudelle vuosikymmenelle päivitettyinä.

2. Ennennäkemättömiä elämyksiä

Enää ravintolaan ei mennä vain hyvän ruuan perässä. Nyt etsitään autenttisia elämyksiä, jotka irrottavat arjesta aivan uudella tavalla. Miltä kuulostaisi makuhermoja ennennäkemättömällä tavalla herättelevä illallinen täysin pimeässä ravintolasalissa? Tai hidas syöminen vastapainona arjen hektisyydelle ja pikaruokakulttuurille? Entäpä ravintolan ja elokuvateatterin yhdistelmä, jossa kulttuuri ja erinomainen ruoka sulautuvat mutkattomasti yhteen?

3. Fine dining kotona

Kun koronakriisi pakotti suomalaiset neljän seinän sisään, moni jäi kaipaamaan viiden tähden ravintolaillallisia. Ravintolat tarjoavatkin nyt uudenlaisia ruokaelämyksiä, jotka tilataan verkosta, noudetaan ravintolasta ja viimeistellään kotona. Esimerkiksi Michelin-ravintola Demosta voi tilata Tähtikokin ruokakassin, joka sisältää keittiön esivalmistelemat raaka-aineet, helposti seurattavat ohjeet ja lisäksi sommelierin viinisuositukset jokaiselle ruokalajille. Huipputason ravintolaillallisen voi tilata myös Farangista, jonka maistelumenun annokset ovat lämmitystä vaille valmiita.

4. Hyvinvointia ja eettisyyttä

Hyvinvointitrendi näkyy myös ravintoloissa, jotka ottavat entistä paremmin huomioon asiakkaidensa yksilölliset tarpeet erikoisruokavalioista ketogeenisiin vaihtoehtoihin. Rinnalla kulkevat vahvasti myös eettiset näkökulmat: ravintoloissa hyödynnetään luonnonmukaisesti tuotettuja raaka-aineita, suositaan lähiruokaa ja valmistetaan annoksia mahdollisimman ympäristöystävällisesti eläinten hyvinvointia unohtamatta.

5. Maailman makuja

Kun uudenlaisia ruokaelämyksiä ei voi koronakriisistä johtuvien matkustusrajoitteiden vuoksi etsiä ulkomailta, katseet kääntyvät koti-Suomen ravintolatarjontaan. Yllättäviä yhdistelmiä, erikoisia raaka-aineita ja ennennäkemättömiä keittiökulttuureja kokeillaan nyt ennakkoluulottomammin kuin koskaan. 

6. Ravintolaruokaa ruokakaupasta 

Monesta ruokakaupasta saa paikan päällä valmistettua tuoretta sushia, mutta kauppa-asioinnin yhteydessä voi yhä useammin napata mukaansa myös paikallisten ravintoloiden valmistamia yksittäispakattuja annoksia, jotka nostavat valmisruokakonseptin aivan uudelle tasolle.

7. Lounasravintoloiden uudet muodot

Koronapandemian myötä ihmiset siirtyivät rytinällä etätöihin, mutta etänä tehtävän työn ennustetaan lisääntyvän myös jatkossa. Työpaikka- ja opiskelijaravintolat ovat siksi kehittäneet aivan uudenlaisia lounasruokailun muotoja. Lounasruokaa toimitetaan nyt suoraan kotiovelle ja erillisiin noutopisteisiin helpottamaan etätyöläisten ruoka-arkea.

8. Turvallista asiointia

Käsidesipullo ravintolan sisäänkäynnin yhteydessä on jo tuttu näky. Mutta sijaitsevatko pöytäryhmät riittävän väljästi toisiinsa nähden? Entä pyyhitäänkö pinnat riittävän usein? Onko ravintolasalissa mahdollista etsiytyä sermeillä erotettuihin ruokailutiloihin? Ja saako ruuan halutessaan myös mukaan? Yhä useampi kuluttaja valitsee ravintolan jatkossa sen perusteella, kuinka turvallista asiointi on.